Novinky

        • Rokovanie o zriadení hokejovej akadémie

        • 15. 2. 2023
        • Dňa 9.2.2023 sa na pôde našej školy uskutočnilo stretnutie generality Slovenského zväzu ľadového hokeja s vedením SŠŠ. Toto stretnutie sa týkalo zriadenia hokejovej akadémie  pri SŠŠ v Poprade. Medzi inými sme privítali aj prezidenta SZĽH Miroslava Šatana, zástupcov HK Poprad i vedúceho odboru školstva PaedDr. Jána Furmana. 

          Po dvoch hodinách intenzívnej diskusie sa všetky strany dohodli, že podporia tento projekt a budú sa hľadať cesty najrýchlejšieho spustenia!

        • Chránime spolu životné prostredie

        • 1. 2. 2023
        • Ako športovci veľmi dobre vieme, že na správne dodržiavanie pitného režimu nesmieme zabúdať. Voda tvorí viac ako ⅔ zloženia tela a sú ňou ovplyvnené takmer všetky pre život nevyhnutné procesy v tele človeka. Keďže od zdravého pitného režimu závisia viaceré naše telesné funkcie, napr. transport kyslíka do každej jednej bunky v tele, je taká bežná pollitrová fľaša pre nás počas vyučovania, keď športujeme, sa učíme a chceme podávať výkony, veľmi málo. Väčšinou si nosíme aj tri a výrazné straty elektrolytov dopĺňame aj prostredníctvom športových nápojov, ktorých zloženie je prispôsobené podľa druhu našej fyzickej záťaže, preto sa pri ich zvýšenej spotrebe nachádza v triedach aj oveľa väčšie množstvo fliaš a plechoviek. Životné prostredie v našej škole chránime separovaním odpadu, máme v triedach, na chodbách, v šatniach k dispozícii rôznofarebné koše na ľahšie triedenie. Dôsledné separovanie sa už u nás stalo bežnou záležitosťou, ale s vyhadzovaním fliaš a plechoviek sme sa rozhodli skoncovať. Aby sme sporili, spoločnými silami a pomocou dobrých ľudí sme získali BOX na plastové fľaše a plechovky od nápojov, ktorého obsah po naplnení odnesieme na zberné miesto, a získané prostriedky využijeme na podporu rozvoja našej školskej firmy SIKSOX, aby z ušetrených peňazí vznikol pod jej záštitou určite ďalší hodnotný projekt.

        • Celková návštevnosť DOD hovorí sama za seba

        • 1. 2. 2023
        • Bolo klasifikačné obdobie, náročné pre skúšaných aj skúšajúcich, ale podarilo sa nám v tomto čase 19. januára 2023 zorganizovať aj Deň otvorených dverí, počas ktorého k nám prišlo až 259 návštevníkov, ktorí podpísali prezenčnú listinu. Dnes už na základe spätnej väzby plnej pozitívnych ohlasov vieme povedať, že medzi nimi bolo nielen veľa rodičov, ale hlavne aj veľa potenciálnych záujemcov o štúdium v našej škole. Počas DOD boli hostia sprevádzaní našimi študentmi z druhého a tretieho ročníka. Všetci návštevníci si mohli prezrieť priestory školy (odborné učebne, športovú halu, zimný štadión a i.) so sprievodným slovom našich žiakov. Domov odchádzali aj so základnými informáciami o študijných odboroch, vyučovacom procese a mimovyučovacích aktivitách, kritéria prijímacieho konania sú uvedené na stránke školy. Náš DOD bol prirodzený, bol bez vopred pripravených ukážok vyučovacích hodín, nebolo úmyslom niečo predstierať. Tí, ktorí si chceli pozrieť vyučovací proces, mohli pokojne vojsť do triedy a zúčastniť sa ho, čo vnímali hostia veľmi priateľsky a malo to na nich veľmi priaznivý vplyv. Počas tohto dňa bola opäť aktívna aj študentská firma SIKSOX, v priestoroch vestibulu ponúkala svoje produkty. Po absolvovaní programu DOD odchádzali všetci návštevníci veľmi príjemne zaskočení, ohromení a plní pozitívnych dojmov. Na uchádzačoch o štúdium bolo vidieť veľké odhodlanie a kladný postoj k príprave na prijímačky, aby vyhoveli požadovaným kritériám. Ďakujeme všetkým za návštevu a tešíme sa na budúcich spolužiakov a žiakov.

        • Nielen polročná klasifikácia, ale aj rekapitulácia výsledkov

        • 1. 2. 2023
        • Pred zimnými prázdninami sme stihli mať riadne vyučovanie, ba mohli sme byť popri vyučovacom procese nielen psychicky, ale aj fyzicky ešte veľmi aktívni. Športový deň sa uskutočnil v posledný deň vyučovania. Každý detail prípravy, realizácie a vyhodnotenia jednotlivých súťaží bol už žiakmi – organizátormi vopred dobre premyslený. Striehlo sa na dochvíľnosť, dodržiavanie pravidiel a spravodlivosť hodnotenia. Súťažili rôzne tímy (jednotlivci, triedy, učitelia) v rôznych disciplínach. 3 x 3 basketbal ovládla II. M (2. III.G, 3. IV.G) , vo florbale zvíťazila III. M ( 2. II.M, 3. II.G). V individuálnych súťažiach si v skoku do diaľky prvenstvo vybojoval D. Chalachan z III.G (2. J. Trgiňa z III.G, 3. M. Buša zo IV.G). Stolný tenis najlepšie zvládol A. Vrbjar z III.M (2. P. Čech z II.G, 3. M. Horák zo IV.G). V disciplíne benchpress sa sila merala dievčatám a chlapcom zvlášť. Dámsky súboj vyhrala J. Neupauerová z III.M (2. B. Sopková z III.G, 3. pani učiteľka Z. Jadamcová). U chlapcov bol súboj o niečo tesnejší a napínavejší, najťažšiu váhu zdvihol D. Orolín z II.M (2. M. Paško a 3. D. J. Dvořák zo IV.G). Inou súťažnou disciplínou bol armwrestling, v nej sa tiež hodnotili dievčenská a chlapčenská sila osobitne. Zvíťazili: J. Neupauerová z III.M (2. Z. Jadamcová, 3. M. Kromková z II.M), D. Chalachan z III.G (2. P. Gonda z III. G, 3. P.Vaverčák z II.M). Všetkým, ktorí sa zúčastnili, blahoželáme. Celé podujatie plné smiechu, búrlivého a ohlušujúceho povzbudzovania sa nieslo v priateľskom a športovom fair play duchu. Bol to ďalší akčný deň a čas v škole využitý opäť veľmi efektívne.

        • O.V.S. - prenájom majetku

        • 18. 1. 2023
        • O.V.S. - prenájom majetku – Stredná športová škola 5766/16, Poprad

          Ponuka na prenájom – O.V.S. - Stredná športová škola 5766/16, 058 01 Poprad

          Prešovský samosprávny kraj (ďalej len PSK)

          v zmysle § 281 a násl. Obchodného zákonníka v znení neskorších predpisov, v súlade so zákonom č. 446/2001 Z. z. o majetku vyšších územných celkov v znení neskorších predpisov a v zmysle „Zásad hospodárenia a nakladania s majetkom PSK“ v platnom znení

          zverejňuje obchodnú verejnú súťaž (O.V.S.) na podávanie návrhov na uzatvorenie nájomnej zmluvy na prenájom nehnuteľného majetku PSK zvereného do správy správcu majetku – vyhlasovateľa obchodnej verejnej súťaže.

          1. Identifikácia vyhlasovateľa

          Názov : Stredná športová škola 5766/16, Poprad

          Sídlo : Dlhé hony 5766/16, 058 01 Poprad IČO : 52439534 DIČ : 2121039613

          Štatutárny orgán: PaedDr. Vladimír Lajčák, PhD., riaditeľ školy, Kontaktná osoba: PaedDr. Vladimír Lajčák, PhD., riaditeľ školy Kontakt: 0905 895 660

           

          2. Podmienky obchodnej verejnej súťaže

          Predmet obchodnej verejnej súťaže

          Návrh nájomnej zmluvy na prenájom časti nehnuteľného majetku vo vlastníctve PSK, v správe vyhlasovateľa súťaže, zapísaného v katastri nehnuteľnosti na Okresnom úrade v Poprade, na liste vlastníctva č. 6815 obec Poprad, a to nebytových priestorov učební, kancelárií, chodby a WC nachádzajúcich sa v Poprade, na ulici Dlhé hony v budove súpisné číslo 5766, na pozemku parc. registra KN-C parcelné č. 3237/33, 3237/32, 3238/90, 3238/91, 3238/93, 323731, 3237/47, 3238/95, 3238/96, 3238/97.

          Nebytové priestory:

          tri učebne s celkovou plochou 145 m2, tri kancelárie s celkovou plochou 48 m2 a priľahlé priestory – o celkovej ploche 34 m2 nachádzajúcu sa v Poprade na vyššie uvedených parcelách.

          do nájmu nájomcu, ktorého návrh bude komisiou vyhodnotený ako najvhodnejší.

           

           

          3. Zásady ostatného obsahu zamýšľanej nájomnej zmluvy, na ktorých vyhlasovateľ trvá

          a. Prílohou vyhlásenia obchodnej verejnej súťaže je nájomná zmluva, ktorá je ostatným obsahom nájomnej zmluvy, na ktorom vyhlasovateľ trvá, táto bude po vyžiadaní zaslaná vyhlasovateľom záujemcovi o nájom.

          b. Dohodnutý účel využitia: vzdelávacie aktivity v súlade s prevádzkovým poriadkom prenajímateľa.

          c. Priestory sa ponúkajú ako celok.

          d. Ponúknutá výška nájomného okrem platieb za energie a služby poskytované s nájmom minimálne v nasledovnej výške za hod:

          minimálne nájomné:

          učebne: 9 €/m2/rok

          kancelárie 36 €/m2/rok

          spoločné priestory 36 €/m2/rok

          Energie a kompletná správu priestorov vrátane upratovania a bežnej údržby bude vypočítaná podľa skutočných nákladov.

          e. Doba nájmu: nájom na dobu neurčitú odo dňa nadobudnutia účinnosti zmluvy s možnosťou ukončenia zmluvy výpoveďou s výpovednou lehotou 3-mesačnou bez udania dôvodu.

          Minimálny čas vymedzený na prenájom: stály prenájom.

           

           

           

          4. Ďalšie podmienky obchodnej verejnej súťaže

           

          a. Návrh je potrebné doručiť na adresu vyhlasovateľa v lehote do 31. 1. 2023 do 14.00 hod. v zalepenej obálke s výrazným označením:

          „Obchodná verejná súťaž – Prenájom učební a kancelárií – Neotvárať“

           

          na adresu: Stredná športová škola Dlhé hony 5766/16, 058 01 Poprad.

          Rozhodujúci je dátum a čas prijatia ponuky na prezentačnej pečiatke vyhlasovateľa súťaže. Na obálke bude uvedená identifikácia navrhovateľa.

          b. Návrh musí obsahovať:

          · oprávnenou osobou uchádzača podpísaný návrh nájomnej zmluvy;

          · ponúknutú výšku nájomného v € za hod;

          · predmet nájmu;

          · účel nájmu;

          · dobu nájmu;

          · presnú identifikáciu záujemcu, takto:

          o nájomca – fyzická osoba (titul, meno a priezvisko, dátum narodenia, miesto trvalého pobytu, prípadne bankové spojenie - číslo účtu) alebo

          o nájomca – fyzická osoba – zapísaná v živnostenskom registri - obchodné meno, sídlo, IČO, bankové spojenie - číslo účtu, alebo

          o nájomca – právnická osoba - obchodné meno, sídlo, IČO, bankové spojenie - číslo účtu, štatutárny orgán - podľa výpisu z Obchodného registra resp. iného registra potvrdzujúceho právnu subjektivitu navrhovateľa, údaj o registrácii – napr. Obchodný register Okresného súdu ......., oddiel ......, vložka ...;

          · súhlas s podmienkami obchodnej verejnej súťaže;

          · kontaktné údaje oprávnenej osoby (telefón, e-mail).

          c. Vyhodnotenie obchodnej verejnej súťaže bude písomne oznámené všetkým účastníkom v lehote do 5 dní od vyhodnotenia predložených návrhov.

          d. Vyhlasovateľ si v súlade s § 283 Obchodného zákonníka vyhradzuje právo zmeniť už uverejnené podmienky súťaže alebo súťaž zrušiť. V prípade zmeny alebo zrušenia súťaže budú tieto skutočnosti uverejnené spôsobom, akým boli vyhlásené podmienky súťaže.

          e. V súlade s § 284 Obchodného zákonníka bude do súťaže zahrnutý len ten návrh, ktorého obsah zodpovedá uverejneným podmienkam súťaže.

          f. Vyhlasovateľ si v zmysle § 287 ods. 2 Obchodného zákonníka vyhradzuje právo odmietnuť všetky predložené návrhy. Vyhlasovateľ je oprávnený meniť ustanovenia nájomnej zmluvy.

          g. Navrhovateľ nemá nárok na náhradu nákladov vynaložených/spojených s účasťou na tejto obchodnej verejnej súťaži.

          h. Navrhovateľ predložením návrhu nájomnej zmluvy v obchodnej verejnej súťaži súhlasí so zverejnením a sprístupnením jeho osobných údajov na účel uzavretia nájomnej zmluvy a existencie nájomného vzťahu.

           

          5. Obhliadka majetku

          Ohliadka majetku na mieste samom bude záujemcom umožnená v čase pred podaním návrhu po telefonickom dohovore s kontaktnou osobou.

          Zverejnenie na webovom sídle

          Zverejnené od 17. 1. 2023 do 01. 02. 2023, 14:00 h.

        • Slovensko na EYOF 2023 reprezentujú aj dvaja naši lyžiari

        • 17. 1. 2023
        • Na 16. zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže, ktorý je multišportovým olympijským podujatím, bude v Taliansku (Friuli-Venezia Giulia) od 21. do 28. januára reprezentovať Slovensko celkovo 76 športovcov a športovkýň, 38 chlapcov a rovnaký počet dievčat. Zabezpečenie výpravy je logisticky náročné, jednotlivé dejiská (Furlansko-Julské Benátky, Rakúsko a Slovinsko) sú od seba dosť vzdialené, preto budú jednotlivé časti výprav bývať v blízkosti športovísk, nie koncentrovane v jednej športovej dedine. Na EYOF štartujú športovci vo veku od 14 do 18 rokov zo 47 krajín. Predstavia sa v dvanástich športoch (alpské lyžovanie, biatlon, beh na lyžiach, curling, krasokorčuľovanie, akrobatické lyžovanie, snoubording, ľadový hokej, šortrek, skoky na lyžiach, skialpinizmus a severská kombinácia), premiéru bude mať skialpinizmus a novinkou bude aj voľný štýl v disciplínach slopestyle (snoubording) a skikros. V nominácii alpských lyžiarov (super-G, obrovský slalom, slalom), ktorú schválil výkonný výbor SOŠV (Slovenský olympijský a športový výbor), figurujú aj naši chlapci: Andrej Barnáš (I.G) a Martin Ferjanček (II.G), ktorým blahoželáme a prajeme, aby sa im z nominácie podarilo dostať aj na stupne víťazov. Všetci v škole Andrejovi a Martinovi držia palce. 

        • Keď šport hrá s Vami

        • 17. 1. 2023
        • V škole sa vytvoril a spustil nový formát KEĎ ŠPORT HRÁ S VAMI, v rámci ktorého sa môžu žiaci stretávať a diskutovať so známymi a zaujímavými osobnosťami športu. Ako prvého cteného hosťa sme pozvali a na spoločnom stretnutí 13. 01. 2023 predstavili pána Tomáša Masaryka, paralympionika, ktorý si v tenise drží 15. priečku na svete. Po stretnutí so vzácnym človekom, so vzorom pevnej vôle a sebadisciplíny, dospeli mnohí účastníci diskusie nielen k záveru, ale zdá sa že i k osobnému záväzku pestovať si tieto vlastnosti pre dosiahnutie vlastných cieľov, pretože životný úspech neprichádza náhodou. Ak parafrázujeme nejedného žiaka, bolo pre každého z nich stretnutie s človekom, ktorý dokázal napriek ťažkej životnej situácii na šport nezanevrieť, ale vytrvalosťou a každodennou tvrdou prácou vyhrávať, veľmi inšpiratívne. Mnohí odišli zo stretnutia dokonca s predsavzatím, že už nikdy nepovedia, že sa to nedá, že sa mi nechce, že nemôžem. Nielen za toto poznanie vyslovili diskutujúci nášmu hosťovi slová úprimnej vďaky.

        • Čím starší, tým múdrejší

        • 11. 1. 2023
        • Viem, len si spomenúť ... je názov súťaže a my si odovzdávaním diplomov úspešným riešiteľom pripomenieme, že sa u nás v predvianočnom čase popri vyučovaní ešte aj takéto naviac potrápenie mozgových závitov dialo. Žiaci si overili, ktorými vedomosťami z rozličných oblastí potrebnými pre život a ďalšie vzdelávanie disponujú, alebo zistili, že sa zábavnou formou mimovoľným učením o nové poznatky obohatili. Súťažilo jedenásť dvojčlenných družstiev a dvaja žiaci samostatne. Keby ste sa zúčastnili, dnes by ste už tiež vedeli, že vlašský orech má latinský názov juglans regia. Takisto by ste dokázali správne odpovedať na otázky: Koľko chuťových pohárikov má dospelý človek? alebo Ktoré je najväčšie jazero Južnej Ameriky? S tridsiatimi otázkami sa najlepšie popasovali naši štvrtáci. Víťazmi sa stali Hugo Lukačovič a Martin Smolár (IV.G). Na druhom mieste sa umiestnili ich spolužiaci Samuel Dianovský a Filip Novák, tretí boli tretiaci Andreas Brabec a Denis Chalachan (III.G). Výsledky kvízu ukázali, že jeho účastníci sú vzdelaní, múdri a sčítaní mladí ľudia so všeobecným prehľadom a s dostatočnou funkčnou gramotnosťou, že ctižiadostiví a cieľavedomí žiaci z nižšieho do vyššieho ročníka na našej škole napredujú nielen v športe, ale určite aj vedomostne i osobnostne.

        • Nový držiteľ juniorského rekordu z našej školy

        • 11. 1. 2023
        • Po minuloročnom novembrovom prvenstve na Majstrovstvách SR v cezpoľnom behu Adam Krajč (III.G) znovu triumfoval a opäť dosiahol znamenitý úspech. 1. ročník Trojkráľového mítingu v hale Elán v Bratislave úspešne zavŕšil slovenským juniorským rekordom, keď 5000 m zabehol za 15:11,74 min. Doterajší najlepší čas 16:26,19 min. zabehnutý Antonom Kubom 28. 1. 2006 v Bratislave náš gymnazista, ktorý má aj výborné študijné výsledky, a zverenec Pavla Kováča znížil o takmer 1:15 min. S tempom pomohli Adamovi nároční spolubežci, ktorí zabehli s časom 15:12,17 min. a 15:12,62 min., ale náš nový juniorský rekordér ich v samom závere v cieľovej rovinke prešprintoval, pričom je veľmi obdivuhodné a zaujímavé to, že svoju prvú päťtisícku na dráhe v hale bežal prvýkrát. Adamovi srdečne blahoželáme k výnimočnému víťazstvu a po ďalšom jeho jasnom triumfe mu želáme, nech sa mu naďalej darí v štúdiu, nech na každej trati svojich súperov predstihne a v silnej konkurencii dobehne do cieľa vždy víťazne. Samozrejme, že pritom môže naďalej lámať vlastné či cudzie rekordy.

        • Vydarený lyžiarsky kurz prvákov

        • 10. 1. 2023
        • Žiaci dvoch tried prvého ročníka po návrate z prázdnin nedokázali skrývať nadšenie z lyžiarskeho kurzu, ktorý gymnazisti a manažéri absolvovali týždeň pred Vianocami od 18. do 22. decembra 2022 v lyžiarskom stredisku Telgárt. Žiaci boli podľa ich lyžiarskych zručností rozdelení do štyroch výkonnostných družstiev. Ubytovaní boli v apartmánovom dome nachádzajúcom sa priamo pod lyžiarskym svahom. Každý večer sa konali prednášky, na ktorých sa prváci oboznámili s tzv. bielym kódexom, dozvedeli sa viac informácií o vývoji lyží a lyžiarskej techniky, získali aj nové vedomosti z histórie lyžovania. Každý večer sa hodnotil deň na lyžiarskych svahoch, ale taktiež sa využil čas aj na vzájomné spoznávanie, na vytváranie nových priateľstiev medzi triedami, či na upevňovanie vzájomných vzťahov v triedach, pretože sociálne zručnosti sa rozvíjali aj zanieteným hraním hier plných zábavy a smiechu. V tretí deň lyžiarskeho kurzu bola popoludňajšia pauza, ale len od lyžovania, pretože sa išlo na prechádzku po Telgárte, aby žiaci poznali históriu tejto rázovitej obce. Prváci sa o niečo viac ako iba deň pred Vianocami vrátili domov veľmi spokojní. Možno v nezvyčajnom, ale vzhľadom na počasie i ubytovacie možnosti v správnom čase zorganizovaný lyžiarsky kurz, tiež jeho dobre zostavený program boli pre novorodiace sa triedne kolektívy prvých prvákov v novej budove školy veľkým obohatením. Zanechal v nich taký silný dojem, že hneď v prvý deň školy sa s úsmevom na tvári vrátili k zážitkom z lyžiarskeho kurzu. Tešíme sa spolu s nimi.

        • Sme ostro sledovanou inštitúciou v rámci PSK

        • 3. 1. 2023
        • Naša škola sa stala od svojho vzniku ostro sledovanou inštitúciou v rámci Prešovského kraja. Dôkazom je vyhodnotenie piatich najpozeranejších správ v rámci kraja, kde sa reporty o Strednej športovej škole v Poprade umiestnili dokonca dva krát! Ani sme netušili, aký veľký je záujem o našu školu v celom regióne. Je to česť ale i záväzok, aby sme očakávania verejnosti naplnili dobrou prácou.

          Prikladáme link na päť najsledovanejších udalostí na stránke PSK. Klikni TU.

        • Deň otvorených dverí

        • 31. 12. 2022
        • Milí deviataci, vážení rodičia a výchovní poradcovia. Radi by sme Vás privítali na DOD a ukázali Vám nové priestory aj vyučovanie v našej škole. Deň otvorených dverí budeme mať vo štvrtok 19. 1. 2023  v čase od 9.00 hod. do 15.00 hod. Pre lepší priebeh aktivít v tento deň a jeho organizáciu sa prosím, prihláste, v ktorom čase Vás môžeme očakávať, na linku: 

          prihlasovací formulár


          Tešíme sa na Vás!

        • Koľko kilometrov by ste boli ochotní prejsť pešo pre fľašu vody?

        • 21. 12. 2022
        • Vošli sme do triedy, kde sa na nás tešili naši učitelia, ktorí k nám v piatok 16. 12. 2022 prišli, aby nám porozprávali niečo o Unicefe. Áno, poznáme zbierku Modrý gombík, už sme sa s Unicefom stretli, preto nás znovu veľmi zaujímala téma nášho opätovného stretnutia. Pri otázke koľko kilometrov by ste boli ochotní prejsť pešo pre fľašu vody, väčšina z nás odpovedá, že pár krokov, a ukazuje smerom k najbližšiemu vodovodu v triede. Taká samozrejmosť pre nás, príde človek k umývadlu, zdvihne páku na vodovodnej batérii a voda tečie. A vôbec sa pritom nemusíme báť obrny, týfusu či žltačky. Je nám preto divné, že ešte stále existujú deti, ktoré musia prejsť nie 5, ale aj 20 kilometrov, aby mohli priniesť vodu pre celú rodinu. Postupne sa čoraz viac detailnejšie oboznamujeme s prácou ľudí v Unicefe, bližšie sa dozvedáme, čo všetko zahŕňa nezištná pomoc, aké rozhodnutia sa musia urobiť, aby ponúknutá pomoc bola cielená a naozaj pomohla. Hodina tentokrát ubehla nejako rýchlejšie ako zvyčajne. Odišli sme s pocitom vďačnosti za krajinu v ktorej žijeme, v ktorej máme všetko zabezpečené a všetko je pre nás tak ľahko dostupné.

        • Olympiáda kritického myslenia

        • 19. 12. 2022
        • 13. decembra 2022 sa na našej škole konalo školské kolo OKM. Ciele tejto aktivity sú: zvyšovanie mediálnej gramotnosti a rozvíjanie kritického myslenia mladých ľudí, čo sú kľúčové zručnosti v 21. storočí. Súťaž sa zameriava na zručnosť študentov overovať správy, odhaľovať logické chyby, rozumieť štatistikám, hodnotiť presvedčivosť argumentov a vnímať rôzne manipulatívne techniky nielen v online priestore. Školské kolo OKM predstavovalo riešenie 60 minútového online testu.

          Súťaž prebieha v troch postupových kolách – školské, krajské a celoštátne kolo. Úspešným riešiteľom školského kola sa stane každý súťažiaci, ktorý dosiahne aspoň 40% z celkového počtu bodov. Každý úspešný riešiteľ postúpi do krajského kola. Zadanie OKM obsahovalo tri tematické časti. Prvá časť sa zameriavala na mediálnu gramotnosť a overovanie informácií. Druhá časť bližšie riešila manipulatívne techniky, hlavne pri interpretácií dát a písaného textu. Tretia časť bola zameraná na argumentáciu a schopnosť logicky, konštruktívne a slušne obhajovať pozíciu.

          O dosiahnutých výsledkoch našich žiakov budeme všetkých priebežne informovať.

          Súťaže sa zúčastnili: Sofia Babičová a Matej Lačný (I.M), Sofia Schwartzová, Martin Sýkora a Daniel Orolín (II.M), Veronika Polomská (II.G), Sofia Krupová, Manuel Folvarčík, Alex Novák a Alex Vrbjar (III.M), Barbora Sopková a Tomáš Gallovič (III.G).

        • Študentská kvapka krvi

        • 9. 12. 2022
        • Na odber krvi 6. 12. 2022 sa chystali všetci ochotní dobrovoľníci, skúsení sa naň tešili a poniektorí sa prvej skúsenosti s darovaním krvi trošku aj obávali. Pomôcť vytvoriť príjemnú atmosféru malo domáce prostredie našej školy, no zaúradovala vis maior. Naši odhodlaní študenti – darcovia sa museli presunúť do priestorov Národnej transfúznej služby. Aby toho nebolo málo, výpadok elektrického prúdu veci ešte o niečo viac skomplikoval. V konečnom dôsledku sa ale nič vážne nestalo. Vďaka príjemnému a profesionálnemu prístupu skúseného personálu odberného centra sa situácia pomerne rýchlo vrátila do normálu a desať študentov i traja učitelia sa zaradili do dlhého zoznamu dobrovoľných darcov krvi. Veríme, že nabudúce sa pri darovaní krvi stretneme v podobnej, ba možno aj v početnejšej zostave už v priestoroch našej školy. Všetkým zúčastneným žiakom a učiteľom za darcovstvo a za pomoc inému človeku v zdravotnej núdzi úprimne ďakujeme.

        • Okresné kolo stredných škôl v mixvolejbale

        • 8. 12. 2022
        • V stredu 7. 12. 2022 zorganizovala naša škola súťaž, do ktorej sa celkovo prihlásilo sedem škôl. Pre plynulejší priebeh turnaja sme sa ako organizátor rozhodli postaviť aj B-družstvo, aby bolo osem tímov rozdelených do dvoch skupín, a to nasledovne:

          A-skupinu tvorili: SOŠ polytechnická zo Svitu a popradské školy: Stredná športová škola (A-tím), Obchodná akadémia, Gymnázium z Ulice D. Tatarku. B-skupina pozostávala zo SOŠ hotelovej z Horného Smokovca a z popradských škôl: Stredná športová škola (B-tím), Súkromná SOŠ Tatranská akadémia a Gymnázium z Kukučínovej ul.

          Naše dva tímy preverili súperi na rôznej výkonnostnej úrovni. Každé družstvo odohralo v skupine zhodne tri stretnutia, viac sa darilo podľa očakávaní A-tímu, ktorý svoju skupinu po troch víťazstvách jednoznačne vyhral. Trošku menej sa darilo nášmu B-tímu, no napriek dvom prehrám, jednej v zápase s favoritom skupiny – s Gymnáziom na Kukučínovej ul., boli naši hráči veľmi vyrovnaným súperom.

          Semifinálové súboje priniesli len potvrdenie očakávaných ašpirantov na víťazov okresného kola. Víťazstvá našej školy a Gymnázia na Kukučínovej ul. priniesli vytúžené finále na vysokej úrovni, pretože v oboch tímoch boli aj aktívni volejbalisti volejbalového klubu VK Junior 2012 Poprad. Väčšiu koncentráciu a túžbu po výhre ukázali žiaci domáceho tímu, ktorí sa vo finále vybičovali k najlepšej hre na turnaji. Sme veľmi radi, že naša škola potvrdila svoju vedúcu pozíciu, ktorá je od nej na takýchto podujatiach očakávaná, a že sme v ďalšej okresnej školskej športovej súťaži dominovali.

          Na skvelom výkone nášho A-tímu sa podieľali: Sebastián Bartoš (IV.G), Dominik Vrabeľ (III.G), Jana Neupauerová (III.M), Jakub Červeň a Maximilián Brutovský (II.G), Michaela Kromková, Lea Kaminská, Laura Rušinová, Tímea Mária Pavlíková, Michal Mindok (II.M), Ema Frolová (I.G).

          Náš B-tím dôstojne reprezentovali: Adam Németh, Martin Buša, Karolína Rothová a Gregor Rataj (IV.G.), Oliver Birošík, Terézia Húsková, Vanesa Galičinská, Dušana Džadoňová, Alex Novák a Marek Šimčák (III.M).

          Nemožno zabudnúť vysloviť poďakovanie a pochvalu aj našim spoluorganizátorom, ktorí počas celého turnaja odviedli kus dobrej roboty. Boli to naši štvrtáci: Natália Cimermanová, Sofia Kleinová, Tímea Polorecká a Martin Smolár. 

        • Konzultačné rodičovské združenie

        • 8. 12. 2022
        • Vo štvrtok 15.12.2022 škola organizuje konzultačné rodičovské združenie v čase 15.00 - 18.00 hod. Rodič si môže rezervovať 10´ termín konzultácie s vybraným pedagógom. Konzultáciu si vie rezervovať cez svoje rodičovské konto v Edupage cez kolónku "Prihlasovanie/ankety" a ďalej cez "konzultačné hodiny". Možnosť vykonania rezervácie konzultácie je najneskôr do stredy 14.12.2022, do 15.00 hod., neskôr systém nepustí vykonať túto rezerváciu. V prípade, že pedagóg si vyžiada komunikáciu s určitým rodičom, s ktorým potrebuje odkomunikovať študijné výsledky, správanie alebo dochádzku žiaka/žiačky, bude daný rodič vyzvaný triednou učiteľkou / triednym učiteľom na konzultáciu s daným pedagógom.

        • Štýlový pyžamový outfit v piatok

        • 6. 12. 2022
        • Prípravy a organizácie tejto piatkovej akcie sa ujali naši štvrtáci. Začalo to ich nápadom, čo by mohlo zaujať ostatných spolužiakov, aby opäť prežili jeden nevšedný deň v našej škole. Vymysleli si pre nás pyžamový piatok, a tak v tento deň prišli gymnazisti i manažéri na vyučovanie v zvláštnom oblečení. A nielen to. Hlavnou časťou programu tohto dňa podľa nezvyčajného dress kódu na vyučovacích hodinách bola prehliadka jedinečných a pozoruhodných pyžám, ktoré žiaci v rytme hudby predviedli originálnym spôsobom na provizórnom prehliadkovom móle. Zabezpečené a poskytnuté bolo aj malé občerstvenie pre všetkých zúčastnených. Keďže sme športová škola, sladké prehrešky voči zdravej výžive boli vyvážené čerstvým ovocím. Po módnej prehliadke porota vyhlásila víťazov, ktorých odmenila vecnou cenou a diváci ocenili búrlivým potleskom. Nevšedná akcia sa všetkým páčila, smiech a pozitívna nálada sa medzi žiakmi šírili počas celého dňa. Štvrtáci dúfajú, že sa pyžamový piatok s prehliadkou stane tradíciou, veď prehliadkové móla nemusia patriť iba profesionálnym modelkám a modelom. Veria, že si všetci žiaci každoročne užijú jeden výstredný deň, keď sa môžu svojím najpohodlnejším outfitom odchýliť od nášho zaužívaného kódexu obliekania.

        • Prvenstvo na Majstrovstvách SR v cezpoľnom behu

        • 28. 11. 2022
        • V novembri sa Adam Krajč (III.G) zúčastnil Majstrovstiev SR 2022 v cezpoľnom behu. Konkurencia bola vysoká, súperi boli veľmi nároční. Adam si meral sily s najlepšími bežcami na Slovensku, ale aj s poveternostnými podmienkami. Bežalo sa za veľmi chladného počasia, teplota okolo nuly, ale i napriek tomu sa mu šlo s ľahkosťou a držal tempo s najrýchlejšou skupinou. Keď sa bežci blížili k cieľu, Adam a jeden bežec z ČR sa odtrhli od skupiny, navzájom sa potiahli a ku koncu čoraz viac zvyšovali tempo behu. Reprezentant z Čiech dobehol ako prvý, ale keďže to boli Majstrovstvá Slovenska a on bol iba hosťujúcim súťažiacim, prvenstvo získal Adam, ktorý bol vyhlásený za víťaza. Preteky sa konali na letisku Slavnica, kde je letecké múzeum pod holým nebom, a tak najlepší krosári bežali aj medzi exponátmi lietadiel. Adam bežal 6 x 1km okruh, zo súťaže má pozitívny dojem a stále chce svoj výkon zlepšovať. V januári 2023 má pred sebou preteky halovej sezóny, kde pobeží 3000 m, na ktoré sa musí cez zimu riadne pripraviť. Držíme mu palce, aby opäť zvíťazil.

        • Exkurzia na Univerzite Mateja Bela

        • 24. 11. 2022
        • Šport je a bude pre mnohých z nás doslova chlebom každodenným, a preto sme sa rozhodli trošku rozšíriť si obzory návštevou Katedry telesnej výchovy a športu na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici.

          Naplánovanie odchodu na 6.00 hod., slovom šesť nula nula, načrelo hlboko do našich morálno-vôľových rezerv, no dvadsaťpäť študentov tretieho a štvrtého ročníka, prevažne seminaristi SKI a potenciálni uchádzači o štúdium TSV na vysokej škole, to dokázalo.

          Dôvodom takého skorého odchodu z Popradu bol včasný príchod na vyučovanie študentov aprobácie kondičný tréner. Boli sme svedkami pedagogických a študentských výstupov na vopred zadané témy z oblasti tvorby tréningových jednotiek. Pre budúcich maturantov z predmetu ZŠP celkom zaujímavá skúsenosť. Následne nám odborný asistent Mgr. Jozef Sýkora, PhD. najprv virtuálne a potom aj fyzicky predstavil priestory katedry a jej študijné programy.

          Ráno sme vyrážali s nie celkom určitou predstavou, čo môžeme od takejto akcie čakať. Dojmy po návrate však boli len pozitívne. Pootvorili sme dvere novým možnostiam a je predpoklad, že dnešná návšteva Katedry telesnej výchovy a športu v Banskej Bystrici nebola poslednou.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje